Varför firas det att en mördare dödats?

20110502-064354.jpg

Osama Bin Laden dödades inatt. Att det skulle sluta på det här sättet för honom är inte förvånande, då han länge varit världens mest eftersökte man. Jag möttes av nyheten imorse presenterad tillsammans med firande amerikanska studenter. Bilderna fick mig att må lite illa. Osama hade onekligen orsakat en hel del lidande och död, om detta råder inget tvivel. Samtidigt kan jag känna att det är illa att fira en människas död oavsett vad denna människa orsakat. Jag försvarar på inget sätt den terror som Al Qaida spridit i världen. Jag tycker dock att vi västerlänningar lätt hittar fiender i fjärran länder och målar upp dessa som onda figurer helt utan motivation för sitt hat. Att det finns folk i vår värld som djupt hatar det västerländska samhället är uppenbart. Vissa av dessa individer ger sitt hat extrema uttryck i form av våld och slagord. Den fråga vi borde våga ställa oss är om inte en del av dessa människors kritik kan vara befogad. Norra halvklotet suger definitivt ut det södra halvklotet på resurser och har gjort så allt sedan industriella revolutionen. Nationer behöver definitivt beskydda sin civilbefolkning, men våra ledare kan också göra klokt i att lyssna på icke militanta kritiker utifrån. Vårt samhälle har brister precis som alla andra. Kan vi förklara oss själva för syndfria och ge oss själva rätten att kasta den första stenen eller behöver vi granska oss själva och se att vi alla bär på syndens onda natur. Människan är fallen och gör därför det onda, därför kommer också alla system som är byggda av människor att ha fel och brister. Världen är för närvarande i klorna på stora företag som inte bryr sig om något annat än vinster. Världen kommer inte att vara en fredlig plats så länge makt och girighet är det stora drivkrafterna hos världens styrande. Hur vore det om vi som människor kunde leva mer efter det största budet?

Matteus 22:37-40: ”Han svarade: Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. Detta är det största och främsta budet. Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv. På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”

Om vi älskade Gud mer kanske vi också skulle kunna älska varandra lite mer.

Publicerat i Allmänt
En kommentar på “Varför firas det att en mördare dödats?
  1. Karin Sivertsson skriver:

    Jag fick också en obehagskänsla när jag så de firande studenterna utanför vita huset.

    Men samtidigt tror jag att vi som utomstående (och visst, vi är västerlänningar vi också och får dela på det imperalistiska arvets bördor) inte kan dömma ut dessa amerikanska ungdomar och fördömma deras känslouttryck. Jag tror det är en allmänmänsklig reaktion (om än ej så vacker) som dom ger uttryck för.
    Jag, syndig människa gläder mig när jag tycker rätt har skippats, när brinnande kol sammlas på mina (och guds?) fienders huvud.

    Sedan tror jag också få amerikaner kan se Usama bin laden som sin nästa, det kan vara att begära mycket av en människa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: